Achievement

A StarCraft II wiki wikiből

Az achievement (magyarul "teljesítmény") -vagy közismertebb megnevezése- az "achi" a StarCraft II jutalmazórendszere. Az egyjátékos- (single-player) és a többjátékos (multiplayer) módban egyaránt elérhető több tucatnyi achi, amelyeket csak a rájuk jellemző egyedi követelmények (például bizonyos nehézségi szint vagy számú győzelem) teljesítése során nyerhet el a játékos. A mindenki számára elérhető achi-k döntő többsége egyszintű, akár kampányról, akár a hagyományos többjátékos meccsekről van szó, de vannak több, más achi-k megszerzését megkövetelő u.n. "meta-achievement-ek" is.

Az Achievement menüje

Az achievement sikeres teljesítése során többféle jutalomban részesülhet a játékos:

  • Pont - A Feats of Strength típusú achievement-ek kivételével minden achi sikeres teljesítése előre meghatározott számú achievement ponttal jutalmazz. A pontokat a játékos profilján lévő számérték összesítve mutatja, ezzel jelezve tulajdonosa általános teljesítményét.
  • Portré (Portrait) - Sok achi sikeres teljesítésével szerezhető a játékos profilján megjelenő új avatárkép. Ezek a portrék a játékost személyesíthetik meg, továbbá elsőrendű információt nyújthat a többi játékosnak az illető képességeiről.
  • Embléma (Decal) - Előbbinél kevesebb achi sikeres teljesítése során szerezhető ez a játékon belül megfigyelhető grafikai változást hozó jutalom. A kijelölt ikonkép a lehető legtöbb épületen és egységen megjelenik. Nehezen észlelhető, ezért sokkal inkább kozmetikai értékkel bír, mintsem tulajdonosa játékbeli tudását bizonygassa.
  • Medál (Medal) - Az általánosan elérhető fő achievement kategóriákban szereplő achi-k után járó pontok bizonyos összeget elérve medált adnak a játékosnak. Ezeket a játékos profilján lehet megfigyelni, kidolgozottságuk utal a tulajdonosának az adott kategóriában nyújtott sikereire.
  • Külső megjelenés (Skin) - Bizonyos épületek és egységek új modelljei. A játékos a hagyományos és a jutalom modell között szabadon választhat.

Bizonyos achievement-ek és a velük járó jutalmak csak akkor vállnak elérhetővé, ha a játékos megvásárolja a játék bővített kiadását (azaz a Collector's Edition-t) vagy jegyet vásárol a kiadó által évente megrendezett BlizzCon-ra.

Tartalomjegyzék

Kampány

Az Achievement menüje a patch 2.0.4 után

A StarCraft II fejezeteinek kampányai alatt a missziók általában három lehetséges achi-val jutalmazhatnak, ugyanakkor legalább egy achi sikeres teljesítésének alapkövetelménye a normál nehézségi fokozaton való játék. Természetesen az ilyen achi akkor is megszerezhető, ha a meghatározott nehézségi fokozatnál magasabban teljesíti annak követelményét a játékos.

Wings of Liberty

A Wings of Liberty kampánya alatt a missziókra vonatkozó achi-k általánosan három típusba sorolhatóak; a misszió minden céljának sikeres teljesítése, meghatározott követelmény teljesítése normál nehézségi fokozaton illetve ugyanez "kemény" (hard) nehézségi fokozaton. Kivételt képez ez alól egy-két misszióban elérhető Feats of Strength típusú achi, továbbá az In Utter Darkness című misszió, ahol a célok teljesítését követően elkerülhetetlen a teljes pusztulás, így nincs igazán nagy szerepe a normálnál magasabb nehézségi fokozatnak.

Heart of the Swarm és Legacy of the Void

A Heart of the Swarm és a Legacy of the Void kampányai alatt a missziókra vonatkozó achi-k ugyancsak három típusba sorolhatóak; a misszió sikeres teljesítése, meghatározott követelmény teljesítése minimum normál nehézségi fokozaton illetve ugyanez bármilyen nehézségi fokozaton. Komolyabb kihívásként elérhetőek az u.n. Mastery típusú achi-k, amelyek minden esetben minimum kemény nehézségi fokozatú játékban érhetőek el, továbbá a misszióktól független, a Heart of the Swarm esetén Kerrigan, a Legacy of the Void esetén pedig a Spear of Adun képességeihez kötődő achi-k is.

Érdekességek

Achievement-et nem lehet szerezni akkor, ha a játékos bármiféle csalást használ, legyen az kód vagy a játékban elérhető hátrány (handicap) beállítás. Egyes achi-k és azok jutalmai közvetlenül nem kapcsolódnak a játékhoz, például a "Grassroots Hero" (egy híres e-sport csapat tagjának kell lenni) vagy a "Community Commander" (a hivatalos StarCraft II fórumközösség valóban hasznos tagjának kell lenni).

A dél-koreai és a kínai lokalizálás során az ottani játékosok egy-egy egyedi achievement-ben részesülhetnek; előbbiek a "PC Room Win" meta-achi-t, míg utóbbiak egy egyedi gyűjtői kiadás formájában a "Rangers Medal of Freedom"-ot szerezhetik meg. Természetesen ezek egyedi portré- és emblémajutalmakat is jelentenek.

Személyes eszközök
StarCraft II Hungary