Koprulu szektor

A StarCraft II wiki wikiből

A Koprulu szektor (néha, mint Terran szektor), a Tejútrendszer egy szeglete, amely 60'000 fényévre van a Földtől. A legtöbb bolygó az ember számára lakhatatlan, de terraformálással egy részüket az itt élők lakhatóvá tudták tenni. Maga a szektor, a protossok által uralt űr szomszédságában van.

Az emberi jelenlét előtt feltehetően éltek intelligens lények a szektorban, azonban az érkezésükkor, már csak romokat lehetett találni a bolygókon. Az emberek, akik idekerültek, a 23.században a Földről száműzött fegyencek voltak, akiket az ENSZ bukását követően létrejött UPL (United Powers League) világkormány parancsára 4 óriási szuper-hordozó űrhajóba tuszkoltak, majd Gantris VI bolygóra irányítottak.

A hordozókat irányító és felügyelő számítógép - az ATLAS rendszer - meghibásodott, ezért azok 60'000 fényévvel továbbhaladtak az eredeti célpontnál. Az út 28 évig tartott, majd miután a hajtóművek meghibásodtak, visszatértek a normál térbe. Az ATLAS lakható rendszereket kezdett el keresni, majd miután megtalálta azokat, átirányította a hajók útvonalát. A hajók közül egy megsemmisült mikor belépett az egyik bolygó légkörébe, de a többi három szerencsésen lezuhant olyan világokra, amik képesek voltak eltartani az újonnan jötteket. Az út során az irányítórendszer felfedezett egy érdekes mutációt a hibernációban lévő utasokban, ami később a pszi erők alapjául szolgált.

A túlélők, terranoknak nevezték el magukat és minden lehetséges módon igyekeztek boldogulni az általuk csak "Új Világnak" nevezett bolygókon. Az élhető planétákon landolva keresni kezdték egymást, de a Tarsonis bolygón landolt szuper-hordozón lévő utasok - akinek birtokában volt maga az ATLAS rendszer is - sokkalta jobb eséllyel indultak neki az új életnek.

Több évtizedes elszigeteltség után az űrhajózás újra-felfedezését követően fejlődésnek indult a különálló terran kolóniák közti kapcsolat. A fejlett műszaki hátteret öröklő Tarsonison egy kizsákmányoló politikai rendszer alakult ki, s mivel fejlettebb volt a két kolóniánál - Umojanál és Morianál - előbb kolonizálta a szomszédos rendszereket, s így létrehozta a Terran Konföderációt (Terran Confederacy). A Konföderáció terjedő befolyása és számos igazságtalansága miatt a Morian székelő Moriai Bányász Koalíció (Morian Mining Coalition) és a Kelanis Szállítmányozó Társaság (Kelanis Shipping Guild) egyesülésével létrejött a Kel-Moriai Szövetség (Kel-Morian Combine), hogy a szektor két legnagyobb kitermelési kapacitással bíró kereskedelmi csoportja együttes erővel meg tudja magát védeni a Konföderációval szemben. Az ellenségeskedések és a távoli csillagrendszereken történt kisebb-nagyobb összetűzések végül az eddigi legnagyobb terran háborúhoz, a Kereskedelmi Háborúkhoz (Guild Wars) vezetett. A háború végeztével a Konföderáció vált a térség vezető katonai és politikai hatalmává, ezért Umoja létrehozta az Umojai Protektorátust (Umojan Protectorate), hogy ne essen áldozatul a Konföderáció egyre növekvő agressziójának, amely minden lehetséges eszközzel elnyomta a többi bolygó hatalmi törekvését.

A status quo a Nagy Háború kirobbanásáig fennmaradt, amikor is a zergek és protossok háborúja elérte az emberi világokat. A harcok során elbukott a Konföderáció, amelyet rengeteg felkelés gyengített, majd átvette a helyét a Terran Domínium, amit a lázadóvezér, Arcturus Mengsk alapított. Az azóta eltelt időben a szektor egyre veszélyesebb hellyé vált, köszönhetően a növekvő feszültségnek.

Források: http://starcraft.wikia.com/wiki/Koprulu_Sector

Személyes eszközök
StarCraft II Hungary