Licenc

A StarCraft II wiki wikiből
A Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 (röviden CC-BY-SA-3.0) egy licencszerződés, a Creative Commons nevű nonprofit szervezet által kidolgozott licencformák egyike. A licencszerződés rögzíti a szöveges tartalmak vagy nemszöveges médiafájlok (képek, ábrák, hangfájlok, videók, stb.) újrafelhasználóinak jogait és kötelezettségeit. A CC-BY-SA-3.0 úgynevezett szabad licenc, segítségével a mű szerzője vagy az erre jogosult lemond bizonyos jogokról, ugyanakkor meghatározott feltételeket előír az újrafelhasználóknak.

Tartalomjegyzék

„Néhány jog fenntartva!”

A licenc létrehozója szerint „a jelenlegi szerzői jogi törvények meglehetősen rugalmatlanok, és két lehetőséget nyújtanak az előadók számára: vagy megadnak minden engedélyt az anyagok terjesztésére, vagy a maguk számára tartanak fenn minden jogot.”[1] A licenc létrehozói felismerték, hogy a szerzői jogi szabályozás sok esetben a fejlődés akadálya lehet, mivel az új ötletek mindig a már meglévőekre épülnek. A tartalom közkinccsé tétele ugyanakkor „nem tart egyensúlyt a szerzők és más jogosultak, valamint a felhasználók és a széles közönség érdekei között”[2]. Szemléletesen fogalmazva a CC-BY-SA-3.0 licenc alatt közzétett tartalom e két lehetőség, a Minden jog fenntartva! (jogvédett tartalom) és a Nincsen jog fenntartva! (közkincs tartalom) között helyezkedik el (Néhány jog fenntartva!).

A StarCraft II wikibe beküldött valamennyi szöveg CC-BY-SA-3.0 licenc alá kerül, azonban a képek nem, hiszen azok javarészt a Blizzard Entertainment tulajdonai.

A licenc teljes szövege – úgynevezett jogi változata – az alábbi címen érhető el: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/legalcode

A licenc magyar nyelvű kivonata itt olvasható: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/deed.hu

Milyen jogokat biztosít a licenc?

  • 20px „Szabadon másolhatod, terjesztheted, bemutathatod és előadhatod a művet.”
  • 20px „Származékos műveket (feldolgozásokat) hozhatsz létre.”

A licenc tehát lehetővé teszi a mű módosítását, valamint a kereskedelmi (üzleti) célú felhasználást – erre nézve nem tartalmaz korlátozásokat.

Milyen feltételeket szab a licenc?

  • 20px „A szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetned a műhöz kapcsolódó információkat.”
  • 20px „Ha megváltoztatod, átalakítod, feldolgozod ezt a művet, az így létrejött alkotást csak a jelenlegivel megegyező licenc alatt terjesztheted.”

Ezen felül bármilyen felhasználás vagy terjesztés (újraközlés) esetén egyértelműen jelezned kell mások felé a mű licencfeltételeit. Ezt azt jelenti, hogy licencelési nyilatkozatot kell csatolnod a műhöz.

A licenc nem befolyásolja sem a szerző személyhez fűződő jogait, sem más személyek jogait (például a személyiségi jogokat és az adatvédelmi jogokat).

Források

  1. Lawrence Lessig véleménye alapján
  2. 1999. évi LXXVI. törvény preambuluma alapján
A lap eredeti címe: „http://wiki.starcraft2.hu/index.php/Licenc
Személyes eszközök
StarCraft II Hungary