StarCraft II: Heart of the Swarm

A StarCraft II wiki wikiből
StarCraft II: Heart of the Swarm
HotS BOX.jpg
Fejlesztő Blizzard Entertainment
Verzió 2.0.7.25293 (patch 2.0.7)
Megjelenés 2013. március 12.[1]
Műfaj RTS (valós idejű stratégia)
Korhatár 16 (PEGI)[2]
Motor StarCraft II motor
Módok Egyjátékos, Többjátékos
Platformok
 • Microsoft Windows
 • OS X
Követelmények Megközelítőleg azonos a Wings of Liberty-vel, de megköveteli utóbbi feltelepítését is[3].
Bemenet Egér, billentyűzet

A StarCraft II: Heart of the Swarm (magyarul a "Raj szíve"; röviden pedig "HotS") a StarCraft II második fejezete, amely 2013. március 12.-én jelent meg[1]. A fejezet kampánya teljes egészében a Zerg faj köré összpontosul. Szükséges rendszerkövetelménye a StarCraft II: Wings of Liberty feltelepítése[3].

Tartalomjegyzék

Fejlesztés

A Blizzard Entertainment történetfelelős csapata már a Wings of Liberty játékmenetének finomítása alatt kezdtek dolgozni a Heart of the Swarm történetén.[4][5] 2011 márciusában Dustin Browder jelentette be, hogy várhatóan egy éven belül elkészül a StarCraft II első kiegészítője[6], ugyanezen év július 11.-én pedig befejezték a kampány első felét (köztük a jelenteket is)[7], októberben pedig sok screenshot mellett bemutatták az új egységekről készült eltakart művészi képeket is[8].

Sok fejlesztési időt fektettek bele a játék grafikai motorjába, például a zergek általános megjelenését, és azt, hogy az általuk használt creep működését szemléltessék, továbbá hogy magába az univerzumba is jobb beleélést érhessenek el[9].

Béta tesztelés

A StarCraft II: Heart of the Swarm béta tesztje 2012. szeptemberében indult[10][11], amely március 1.-én zárult[12]. 2012. júliusában a missziókat befejezték, és Dustin Browder azt akarta, hogy a játék egy éven belül megjelenhet[13], de sok, a többjátékos móddal, a felhasználói interfésszel, a mesterséges intelligenciával, és művészi megjelenítéssel kapcsolatos hibakeresési munka volt még hátra. Végül a kiadási dátumon 2013. március 12.-ét jelölték meg[1].

Történet

" A Queen of Blades eltűnését követően a Swarm darabokra esett szét. Jim Raynor lázadóival elhozták Char-ról Sarah Kerrigant, a bolygót pedig hátrahagyták General Warfield-nek, és a Dominion-nak. Eközben az erőteljes xel'naga ereklyének is nyoma veszett. Az Umojan Protectorate rejtett bázisában Jim Raynor és Valerian herceg viselkedési teszteket végezve próbáltak meggyőződni arról, hogy Kerrigan valóban teljesen visszatért az emberiség közé. De kifogytak az időből. Arcturus Mengsk erői könyörtelen vadászatba kezdtek az egész szektorban, hogy elfogják a Dominion leggyűlöltebb ellenségét: Sarah Kerrigant."
- Prológus -

A fejezet kampánya a Wings of Liberty folytatása. Három héttel azután, hogy a Char bolygó elleni invázió végső csatája alatt a titokzatos hatalmú xel'naga tárgy, az Artifact segítségével Kerrigan megszabadult a zerg fertőzéstől, majd pedig Jim Raynor elhozta a lávaplanétáról, az egykori Queen of Blades nincs többé. Egy távoli, az Umojan Protectorate irányítása alatt álló titkos bolygón lévő laboratóriumban végeznek rajta kísérleteket Raynor jóváhagyásával, és Valerian Mengsk vezetésével, hogy megbizonyosodjanak afelől, hogy a nő valóban kész visszatérni az emberek közé. De nem sokáig tartanak a tesztelések, mert a dominioni ghost ügynök, Nova Terra és csapata ráakad a planétára[14]. Ezt követően Kerrigan a Char-ra visszatérve rájön, hogy amíg nem volt képes irányítani a Swarm-ot, pár broodmother -élükön Zagarával- átvette a hatalmat a túlélő nemzetségek felett [15], és hogy Horace Warfield parancsnok seregeivel hozzálátott megtisztítani a bolygót a Zergtől [15].

Játékmenet

A Heart of the Swarm pár kisebb-nagyobb módosítást is hozott; megjelentek a terepakadályok egyik új típusa, a leomló torony, ami újabb stratégiai lehetőséget biztosított a játékosok számára[16], továbbá az, hogy a főépületek és a gázkitermelő épületek számszerűen tartják nyilván azt, hogy hány munkásegység van hozzájuk rendelve, ezzel segítve az gazdaság optimalizálását[17]. A fejezet korábban bejelentett, majd kitörölt egységei közül a Warhound ugyan nem érhető el a többjátékos módban, de a kampány alatt megjelenik[18].

Új egységek és változások

A Heart of the Swarm mindhárom faja új egységekkel gazdagodott[19]

 • Terran
  • Widow Mine - Föld-levegő rakétákkal felszerelt önjáró robot.
  • Hellbat - A Hellion másodlagos formája; lassabb, de nagyobb életerővel és rövidebb, de erősebb és nagyobb kiterjedésben sebző lángszóróval felszerelt gyalogság.
 • Zerg
  • Swarm Host - Fegyvertelen, de beásva a felszíni egységekre támadó locust-okat kiképző, közepes méretű felszíni egység.
  • Viper - Fegyvertelen, de számos taktikai értékű képességgel rendelkező légi egység.
 • Protoss
  • Mothership Core - A Mothership félkész formája; a korábban megjelent légi egységnél kicsit gyorsabb és erősebb, amely néhány új képességekkel is rendelkezik, ugyanakkor sokkal sérülékenyebb is, és ugyancsak egy lehet belőle a protoss játékosnak.
  • Oracle - Hatékony harass légi egység, amely rendelkezik pár egyedi képességgel is.
  • Tempest - Igen nagy hatótávolságú fegyverzettel ellátott légi ostromegység.

Néhány egység is komoly módosításon esett át

 • Terran
  • Reaper - Képzéséhez nincs szükség a Tech Lab épületcsatolmányhoz, elvesztette a Nitro Packs fejlesztést (annak mozgásgyorsítása már alapvető statisztikája lett az egységnek) és a D-8 Charge fegyverzetét, cserébe elnyerte a Combat Drugs passzív életerő-regeneráló képességet.
  • Hellion - A modellje és a portréja megváltozott, és az Armory felépítése után átalakulhat Hellbat-tá és viszont.
  • Siege Tank - A Siege Tech fejlesztés eltörölve.
  • Thor - Elvesztette a 250mm Strike Cannons támadóképességet, helyére két különálló légvédelmi átalakulás került.
  • Medivac - Elnyerte az Ignite Afterburners mozgásgyorsító képességet.
  • Raven - A Seeker Missile fejlesztést eltörölve. A Durable Materials fejlesztés nem növeli a vadászrakéta hatóidejét, továbbá az a kibocsátást követően nem követi azonnal a kijelölt célpontot, hanem pár másodpercig egy helyben lebeg és csak aztán fog hozzá az üldözéshez.
 • Zerg
  • Felszíni egységek - A Burrow fejlesztés alapból elérhető, továbbá az Unburrow automatikusan megidézhető parancsot nyert a legtöbb felszíni egység esetében.
  • Overlord és Overseer - A Pneumatized Carapace fejlesztés alapból elérhető.
  • Hydralisk - Új fejlesztést kapott, a Muscular Augments-et; gyorsítja a mozgási sebességét, ha az egység a creep-et kívül tartózkodik.
  • Mutalisk - Új passzív képességet kapott, a Tissue Regeneration-t; jelentősen gyorsítja az életerő-regenerációt, ha az egység harcon kívül van.
 • Protoss

Egyjátékos mód

A kampány alatt csak a Zerg-et lehet irányítani, játékmenete pedig erős RPG (role-playing game; "szerepjáték") elemet tartalmaz; Kerrigan köré összpontosulnak a missziók döntő része, így -néhány kivételtől eltekintve- döntően aktív résztvevőként szerepel a végigjátszás során. A missziók során Kerrigan egy gigantikus méretű Leviathan-t ("Leviatán") használ központnak, akivel így képes a térben utazva elérni a missziók helyszíneként szolgáló bolygókat, valamint annak belsejében érhetőek el a fejezetre jellemző egyéb tartalmak is. A kampány 20 misszióból áll[3], továbbá tartalmazz 19:59 percnyi, a játék belső grafikai motorjával készített- és 8:36 percnyi CG mozifilmbetétet.

A kampány alatt az összes egyszintű fejlesztés elérhetetlen, ugyanakkor egyes egységek és épületek hiányoznak vagy nem rendelkeznek általános képességeikkel; a Corruptor teljesen kimaradt a missziókból; a Nydus Network nem építhető, csak az általa készített (és továbbfejlődött) féreg jelenik meg; az Overlord nem képes creep-et alkotni, szállítani felszíni egységeket továbbá átalakulni, utóbbiból pedig az következik, hogy nincs detektáló egysége a Swarm-nak.

Kerrigan fejlődése

Lásd még: Sarah Kerrigan (Heart of the Swarm)

Kerrigan egyedi Zerg hős egységként jelenik meg, aki sok különleges képességekkel gazdagodik[20]. Életereje, sebzése és védelme a missziók elsődleges- és másodlagos céljainak teljesítése során növekszik, míg új képességeit csak a Leviatánon belül található személyes termében érheti el és változtathatja meg, mielőtt új missziót indítana el. Nagyjából azonos számú aktív és passzív képességek áll rendelkezésére, köztük olyanok is, amelyek a bázis gazdasági működését teszi hatékonyabbá. Új képességeket Kerrigan a szintlépés során szerezhet, ugyanakkor soronként rendeződve minden egyes sorban csak egyet használhat az adott misszió alatt.

Egységek fejlesztése

Lásd még: Evolution Pit

A végigjátszás során elérhető egységek zömét a Leviatán belsejében kialakított fejlesztőterületen lehet erősíteni[21]. Ennek két különböző formája van; a mutáció (mutation) során az adott egység a lehetséges három ingyenes mutáció közül szabadon kiválaszthat egyet a misszió megkezdése előtt, és csak annak teljesítése után tudja döntését megváltoztatni. A másik lehetőség az evolúció (evolution), amelyeket már valamivel körülményesebb módon, az úgynevezett evolution mission típusú missziók teljesítésével lehet csak elérni. Ezek a mini-missziók kifejezetten az adott egységre vannak szabva, ahol a játékos felfedezi, elnyeri majd kipróbálja az új képességeket. Teljesítésüket követően az egység végleges átalakulásra lesz kötelezve, úgynevezett "változatot" (strain) vesz fel. A változatot a végigjátszás során már nem lehet módosítani, csak a kampány teljesítésével elérhetővé váló Master Archives opció alatt.

Karakterek

A Leviatánon belül alapvetően két karakter él; Izsha, aki Kerrigan tanácsadójaként és élő emlékezetként szolgál valamint Abathur, aki pedig a Zerg egységek fejlődéséért felel. A végigjátszás során további karakterek is megjelennek az élő hajó fedélzetén; a Char-on fellázadt, majd legyőzött és Kerrigan-nek hűséget fogadott Zagara; az elfogott protoss tudósnő Lassara; a Zerus-on felfedezett ős zerg fajból származó Dehaka; végül pedig a Great War ("Nagy háború") második felében megjelent, a Földről jött Alexei Stukov terran parancsnok.

Természetesen számos régi ismerős is visszatér, mint Kerrigan kedvese, Jim Raynor, a Mengsk-dinasztia örököse, Valerian Mengsk, a Terran Dominion főparancsnoka, Horace Warfield és persze a sötét végítélet-látomásaival küzdő Zeratul dark templar is. A kampány legvégső célja a Terran Dominion császárának, Arcturus Mengsk-nek a legyőzése.

Többjátékos mód

A készítők a többjátékos (multiplayer) módon akarták még inkább az e-sportok világához igazítani [22]. A készítők a Heart of the Swarm-ot kiegészítőnek, és nem folytatásként kezelik[23], továbbá hogy a korábbi fejezetekkel különálló ranglétrát használ[24]. Az Arcade mód továbbfejlődött, jelentősen megkönnyítve a közismert módok vagy térképtípusok megtalálását.

2012. májusában a készítők megosztották a nagyközönséggel a Heart of the Swarm új funkcióit:

 • A többjátékos módban is nézhető, illetve meg is állítható a visszajátszás: Ezzel megszakítható egy többjátékos meccse visszajátszása, hogy egy adott ponton folytatódjon a felvétel.
 • Global Play: A játékosok a felhasználási címükkel az eredeti régión elhagyva jelentkezhetnek be egy másikba.
 • Többnyelvű támogatás (köztük magyarul is)
 • Klán / csapatrendszer
 • Rang nélküli meccskészítés: Ezzel az opcióval anélkül lehet más játékosokkal játszani, hogy az bármiféle módon befolyásolná a játékos rangját[25][26].

Fontos változás még, hogy a gépi intelligencia nehézségi fokozatai át lettek nevezve vagy lettek újabb nehézségi fokozatok, valamint az, hogy gépi szövetségeseinket nagy hatékonysággal lehet irányítani[27]; megszabható, hogy hol derítsen vagy építsen fel exp-et, milyen fegyvernemű/technológiai szintű hadsereget hozzon létre, és hogy azt hol állomásoztassa, illetve hogy mikor támadjon és védekezzen.

Leveling System

Lásd még: Leveling System

A Heart of the Swarm egy új jutalmazási rendszert vezetett be, a Leveling System-et[28]; amikor a játékos gépi vagy más játékosok elleni vív harcot egy többjátékos mód alatt futó hagyományos meccs alatt, a legyőzött ellenség, sőt az építkezés, a kiképzés és a fejlesztés során is tapasztalati pontokat nyer. Ezek a tapasztalati pontok aztán a meccs végeztével összevonódnak, ami vizuálisan egy csíkon lehet követni. Ha a tapasztalati pontok szerzése során ez a csík túllépi a határt, a játékos az adott fajjal "szintet lép", ennek jutalmai pedig lehetnek portrék (portrait), és emblémák (decal), de valódi újdonságként az egységekre vonatkozó animációk (animation), illetve az egység- és épületmodellek (skin)[29].

Gyűjtői kiadás

A fejezet természetesen különálló gyűjtői kiadás (collector's edition) formájában is megjelent[30], ami a Wings of Liberty-höz hasonló extrákat tartalmaz:

A további kézzelfogható extrák:

 • Heart of the Swarm művészkönyv
 • "Zerg Rush" egérpad
 • "Behind the Scenes" blu-ray/DVD lemez
 • "Collector's Edition" zenei album

Videók

Referenciák

 1. ^ 1,0 1,1 1,2 StarCraft II: Heart of the Swarm Now Live! Blizzard Entertainment; 2013. 03. 11.
 2. PEGI Pan European Game Information PEGI; 2013. 03. 12.
 3. ^ 3,0 3,1 3,2 Frequently Asked Questions Blizzard Entertainment
 4. Interview: Blizzard’s Chris Metzen on the WoW movie, Heart of the Swarm, more VG247.com - 2010. április 28.
 5. GiantBomb: Chris Metzen Talks StarCraft II and World of Warcraft: Cataclysm GiantBomb - 2010. április 30.
 6. GDC 2011: Dustin Browder Confirms StarCraft II: Heart of the Swarm on 2012 GiantBomb - 2011. március 5.
 7. Happy Birthday, StarCraft II! Blizzard Entertainment - 2011. július. 26
 8. StarCraft II: Heart of the Swarm Preview Blizzard Entertainment
 9. BlizzCon 2011: StarCraft II: Heart of the Swarm FAQ Blizzplanet.com - 2011. október 27.
 10. Heart of the Swarm Beta Now Live! Blizzard Entertainment - 2012. szeptember 5.
 11. Elstartolt a StarCraft 2: Heart of the Swarm bétatesztje PacaGS - 2012. szeptember 5.
 12. Heart of the Swarm Beta Ends March 1 Kaivax - 2013. március 1.
 13. May 2011 HoTS Fansite Interview SCLegacy
 14. StarCraft II: Heart of the Swarm - Debut Teaser GameTrailers.com - 2011. május 31.
 15. ^ 15,0 15,1 May 2011 HoTS Gameplay Info SCLegacy
 16. Heart of the Swarm Update TeamLiquid.net - 2012. június 9.
 17. Heart of the Swarm Update - New Videos Blizzard Entertainment - 2012. június 8.
 18. Starcraft 2: Heart of the Swarm "New Units" Gameplay Preview With Sam Didier G4 - 2012. június 12.
 19. Heart of the Swarm Spotlight: New Units Kaiwax; 2012. 12. 21.
 20. Heart of the Swarm Campaign - Kerrigan
 21. Heart of the Swarm Campaign - Evolution Pit
 22. Browder hints at Starcraft 2: Heart of the Swarm updates. Emphasises importance of e-sports Owen Hill - 2011. március 4.
 23. Blizzard Gives An Update On 'StarCraft 2: Heart of the Swarm' Russ Frushtick - 2010. augusztus 23.
 24. Heart of the Swarm League Percentages Blizzard Entertainment - 2013. március 11.
 25. Developer Update with Production Director Chris SigatyChris Sigaty 2012. május 7.
 26. Heart of the Swarm is Live! Blizzard Entertainment - 2013. március 19.
 27. StarCraft II: Heart of the Swarm Patch 2.0.7 NotesBlizzard Entertainment - 2013. április 3.
 28. Heart of the Swarm Preview: Leveling Kaivax - 2012. október 25.
 29. Heart of the Swarm Preview: Leveling Rewards Spyrian - 2013. március 3.
 30. Heart of the Swarm Collector's Edition
Személyes eszközök
StarCraft II Hungary